Saturday, 24 January 2015

BUBUR AYAM

Bahan bubur
200 gram beras, dicuci bersih
2.000 ml kaldu ayam ( pakai tulang ayam direbus

garam
2 sdm saus tiramCara Masak Bubur
Rebus beras, air kaldu ayam, saus tiram , dan garam. Masak di atas api kecil sambil sesekali diaduk hingga mengental.
Masukkan campuran ayam. Aduk hingga berubah warna. Masak hingga matang.



bahan pelengkap :
200 gr dada ayam, cacah kasar

10 butir telur puyuh, rebus kupas
2 buah bawang putih geprek
saus tiram
kecap sedikit
minyak goreng

cara memasak :
tumis bawang putih hingga harum
masukan cacahan daging ayam,  telur puyuh ,aduk rata , masukan kecap , saus tiram,
masak hingga daging berubah warna, angkat, tiriskan






bahan pelengkap

kecap asin/kecap manis
3 lembar kulit pangsit, diiris panjang, digoreng
1 sendok makan tongcai
2 tangkai seledri diiris halus, untuk taburan


No comments:

Post a Comment